Oranžové víno je termín, který se používá pro vína připravovaná specifickou metodou.
Kolébkou těchto vín je Gruzie, ale novodobá oranžová vína najdete ve Slovinsku, italském Friuli, Rakousku a čím dál více i v jiných zemích.
Technologie přípravy těchto vín není přesně dána a u různých vinařů se liší.
Základem je však vždy dlouhá macerace hroznů určených pro vznik bílých vín, spontánní fermentace, dlouhé ležení na kvasničních kalech a téměř bez jakýchkoli enologických zásahů.
Macerace na slupkách může trvat mnoho dní, týdnů, nebo dokonce i vice než rok.
Vína se před stáčením do lahví nečiří, nekrášlí, nefiltrují. Mají typickou oranžovou nebo až měděnou barvu a mohou obsahovat jemný zákal. Ve vůni a chuti tato vína bývají mohutná, robustní a rustikální, s tóny sušených květů, sušeného ovoce a výraznou tříslovitou chutí.